R     E     K     L     A     M     A
Dział „Nowości” przeznaczony dla firm. Tutaj można umieszczać krótkie informacje o nowościach ze swojej oferty, promocje, nowinki. N [email protected] w celu uzyskania szczegółów.
Strona Główna » Wydarzenia » Nowości na rynku » Własna kawiarnia, marzenie czy udręka?

Własna kawiarnia, marzenie czy udręka?

Czy wyobrażacie sobie Państwo poranek bez aromatycznego espresso lub dobrze spienionego latte? Jeśli nie i kawa towarzyszy Wam każdego dnia, powinniście przeczytać ten tekst do końca i sięgnąć po książkę „Własna kawiarnia, marzenie czy udręka?”.
Filiżanka czarnej kawy
z ukrytym na dnie cierniem,
na lenistwo dla zabawy,
filiżanka codziennie i częściej
.
/Agnieszka Osiecka/

Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość.
/Charles-Maurice de Talleyrand/


W Wielkiej Brytanii istnieje ponad 15 tys. kawiarni, a Allegra Strategies przewiduje, iż do końca 2017 r. powstanie kolejnych 5 tys.
Kawa − oprócz wody – jest najpopularniejszym napojem na świecie, a do naszego kraju dotarła pod koniec XVII w. z południa Europy.
Statystycznie, rocznie mieszkańcy Ziemi wypijają 400 mld filiżanek kawy, a Europejczyk sięga po filiżankę kawy aż 4 razy dziennie. Może więc warto zastanowić się nad założeniem kawiarni? Nasuwają się jednak pytania, czy warto. Czy kawiarnia to biznes marzeń, czy ciężka harówka? A jeśli już zdecydujemy się na ten biznes, to czy kawiarnia da nam szansę się wzbogacić? Jeśli chcecie Państwo poznać odpowiedzi na te pytania, zapraszam do lektury ebooka Michała Hellera, założyciela sieci kawiarni TAKE AWAY COFFEE.

Książka „Własna kawiarnia, marzenie czy udręka?” jest skierowana do tych wszystkich, którzy myślą o rozpoczęciu kawiarnianej działalności lub posiadają już swoją kawiarnię, ale szukają pomysłów na zwiększenie jej przychodów. Można w niej znaleźć odpowiedzi na wszystkie, nawet najbardziej szczegółowe pytania dotyczące zarówno kawiarni, jak i samej kawy. Autor, opierając się na własnym doświadczeniu w kawowej branży, nie tylko przedstawia czytelnikowi, gdzie tkwi tajemnica smaku kawy i jak przygotować fenomenalne latte czy przyrządzić espresso, lecz także obala kawowe mity i porusza wiele zagadnień dotyczących lokalizacji kawiarni, umów z najemcą, doboru odpowiedniego sprzętu, szkoleń, aspektów sanitarno-epidemiologicznych, działań marketingowych. Integralną częścią książki jest wzór dokumentacji HACCP potrzebny do odbioru lokalu przez SANEPID. Czytelnik w prosty sposób wypisze dokumentację, uzupełniając tylko dane swojej firmy i produkty przez siebie oferowane, oszczędzając przy tym setki złotych.

Ciekawostki o kawie:
(wszystkie fragmenty pochodzą z Książki „Własna kawiarnia, marzenie czy udręka?”)

„Największy wpływ na obecną kulturę picia kawy – z powodu powstania espresso – miał model włoski. Pochodzenia ekspresu do kawy można doszukiwać się w Turynie w roku 1884, kiedy to Angelo Moriondo opatentował maszynę, hurtowo dozującą parę i wodę przesączane przez mielone ziarna. Udoskonalał ją przez lata tak, by móc sporządzać pojedyncze porcje napoju dla konkretnych klientów. W ten sposób narodziła się
kawa espresso. Jej popularność wzrosła, kiedy włoska diaspora przywiozła ją do innych krajów europejskich i do Ameryki. Do lat 50. XX w. espresso wykorzystywano jako podstawowy składnik napojów kawowych, takich jak cappuccino i latte, a kiedy rozwinięto produkcję kawy wysokiej jakości, bariści przyjęli je za preferowaną formę podawania tego napoju”.

„Skąd wzięto określenie „ciągniecie espresso”?
Określenie to pochodzi od pierwszych ekspresów z uchwytem, za który trzeba było pociągnąć, aby przepompować wodę przez kawę”.

„Dlaczego mówi się o ważeniu składników kawy?
Profesjonalny barista waży wszystko – nawet wodę, której używa, dzięki czemu ma pewność co do właściwych proporcji”.

„Ile trwa ekstrakcja prawdziwego espresso ?
Ekstrakcja idealnego espresso powinna trwać od 23 do 28 s. Jeśli trwa krócej lub dłużej, należy dostosować grubość mielenia kawy”.

„Jaka jest różnica pomiędzy espresso a ristretto?”
Ristretto to nic innego jak małe espresso. Zawartość wody to jedyny zmienny element espresso.
W związku z tym wyróżniamy ristretto (krótkie), espresso (normalne) i lungo (długie). Bariści dostosowują grubość mielenia kawy, nie zmieniając jednak czasu ekstrakcji.

Kawa leczy kaca – mit. – W rzeczywistości kawa potęguje objawy dnia następnego, ponieważ sprzyja odwodnieniu organizmu. Dzięki kofeinie istotnie może pobudzać.

O Autorze: Michał Heller − ma 27 lat, obecnie przeprowadził się do Londynu, jest twórcą marki i sieci kawiarni TAKE AWAY COFFEE (www.takeawaycoffee.pl), którą z sukcesem w maju 2015 r. sprzedał firmie WOJTEX, operatorowi wielu marek franczyzowych.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy