R     E     K     L     A     M     A
Dział „Nowości” przeznaczony dla firm. Tutaj można umieszczać krótkie informacje o nowościach ze swojej oferty, promocje, nowinki. N [email protected] w celu uzyskania szczegółów.
Strona Główna » Wydarzenia » Nowości na rynku » Scuola del Caffe – Cellini – Szkoła dla baristów

Scuola del Caffe – Cellini – Szkoła dla baristów

Jeśli twoje życie kręci się wokół filiżanki kawy, ten kurs jest właśnie dla Ciebie!
Opieramy się na doświadczeniach trzech pokoleń specjalistów od kawy: chcemy podzielić się tym dziedzictwem ze wszystkimi osobami, które – tak jak my – są pasjonatami kawy.

Zapraszamy na warsztaty praktyczne poparte wiedzą teoretyczną, prowadzone przez wykwalifikowanych trenerów.
Podczas szkolenia kładziemy nacisk na codzienne realia pracy baristy. Kursanci w części teoretycznej poznają drogę ziarna kawowego od plantacji do filiżanki, zasady pracy z ekspresem ciśnieniowym i młynkiem do kawy oraz dowiedzą się jakich błędów unikać przygotowując idealne espresso i prawdziwe cappuccino. W części praktycznej pod okiem profesjonalisty będziesz trenować regulację ustawień młynka, parzenie doskonałego włoskiego espresso, prawidłowe spienianie mleka oraz przyrządzanie napojów na bazie espresso. Zapoznasz się też z tajnikami Latte Art czyli sztuką tworzenia wzorów na napojach kawowych.
Zdecydowany nacisk kładziemy na część praktyczną - blisko 80% czasu poświęcone jest na ćwiczenia indywidualne.

Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat / dyplom ukończenia kursu baristy.

Szkolenie jednodniowe, czas trwania 7 godzin (10:30-17:30)
Małe grupy (od 3 do 6 osób) gwarantują maksymalne wykorzystanie czasu przeznaczonego na indywidualny trening.
Koszt 500zł netto + VAT za 1 osobę

PROGRAM SZKOLENIA
I. WSTĘP – krótkie wprowadzenie do szkolenia, zapoznanie z ekspresem

II. CZĘŚĆ TEORETYCZNA
(do 40min.):
Historia kawy w pigułce
Gatunki kawy, arabica / robusta – porównanie
Uprawa, zbiór i obróbka ziaren
Palenie kawy
Elementy kształtujące jakość ziarna
Różne metody przyrządzania kawy
Ekspres ciśnieniowy – budowa i zasady pracy
Młynek żarnowy
budowa,
regulacja grubości mielenia
dozowanie kawy
Espresso:
zasady parzenia prawdziwego włoskiego espresso
zasada 4M
cechy perfekcyjnego espresso
najczęstsze błędy przy parzeniu espresso
Zasady spieniania mleka
Napoje kawowe na bazie espresso
przyrządy  i dodatki stosowane do napojów kawowych
dobór filiżanek

III. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA (6 godzin):
praca z ekspresem - przygotowanie ekspresu do pracy, prawidłowe użytkowanie
regulacja młynka i dozowanie kawy
przygotowanie perfekcyjnego espresso
rozpoznawanie źle zaparzonego espresso
klasyczne espresso oraz ristretto, doppio, lungo, americano
sztuka spieniania mleka / cappuccino, latte macchiato, caffe latte, espresso macchiato
podstawy latte art - wzory malowane mlekiem, kawą, sosem czekoladowym
inne napoje na bazie espresso - espresso affogato, espresso con panna, mocha, irish coffee, frappe, iced coffee
dbałość o sprzęt - konserwacja i czyszczenie ekspresu i młynka,


IV. TEST na zakończenie szkolenia – (15min.)
10 pytań teoretycznych z zakresu szkolenia oraz jedno zadanie praktyczne sprawdzające stopień opanowania przekazanej wiedzy.

Terminy szkolen znajduja sie na stronie www.inspiracjekawowe.pl
Znizka dla forumowiczów CaffePrego – 10%.



DJP Sp. z o.o.
ul. Krasinskiego 41a
01-755 Warszawa
tel. +48 22 669 05 80
tel./fax + 48 22 639 70 37                   
tel. kom. 604 434 005
www.inspiracjekawowe.pl 

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2019
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy