R     E     K     L     A     M     A

Uprawa kawy

fot. własność Caffe
fot. własność Caffe' prego!
Owoce kawowca są podobne do wiśni. Ale nie owoce są tu interesujące, ale ich pestki. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnoczerwony, ich miąższ jest słodki i zawiera zwykle dwa ziarenka okryte twardą łuską - tzw. pergaminem, pod którym jest jeszcze wewnętrzna osłonka zwana srebrną skórką. Dojrzewają ok. 9 miesięcy.
Drzewko kawowca ma ciemnozielone błyszczące liście rosnące parzyście. Drzewo zaczyna owocować po 4-6 latach od zasadzenia. Zwykle jest przycinane do wysokości 2m dla ułatwienia zbiorów. Na jednym drzewku mogą równocześnie występować dojrzałe i niedojrzałe owoce przez cały rok. Jego delikatne białe kwiaty mają zapach podobny do pomarańczy.

Kawa wymaga specjalnych warunków, dlatego uprawiana jest głównie wokół równika.
Drzewa te nie mogą stać w pełnym słońcu, dlatego koło nich sadzi się wyższe drrzewa lub palmy, aby dawały cień. Nie toleruje również bardziej niskich temperatur oraz wahań poziomu opadów.

Pierwsze zbiory są po 5-7 latach od zasadzenia drzewa. Zielone ziarna kawy pakowane są w worki po 60 kg (taka jest ustalona norma na pakowanie kawy na plantacjach)

Główni producenci kawy:
  • arabika: Kolumbia (100%)
  • robusta: Wietnam (100%)

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2019
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy