R     E     K     L     A     M     A
Strona Główna » Wszystko o kawie » Spienianie mleka

Spienianie mleka

Najlepiej jest używać dzbanka wykonanego z nierdzewnej stali, szerszego na dnie i zwężającego się ku górnej części. Pojemność dzbanka powinna być dostosowana do mocy pary w ekspresie (jeśli słaba para, lepiej mniejszy dzbanek, mniej mleka). Powinno się używać termometru ze specjalnym przedłużonym elementem detekcyjnym, aczkolwiek można sobie poradzić bez termometru - wystarczy na wyczucie: gdy trzymamy od spodu jedną ręką dzbanek, to zakończyć spienianie należy w momencie, gdy dzbanek zaczyna nas parzyć (ok. 60 stopni).
  1. Wypełnić naczynie do połowy mlekiem - mleko powinno być schłodzone (im chłodniejsze, tym łatwiej się pieni), świeże i pełnotłuste (wyższa zawartość tłuszczu - trwalsza pianka).
  2. Używając czystej ściereczki nakryć dyszę i otworzyć chwilowo zawór pary w celu usunięcia nagromadzonej w niej ewentualnej wody. [można podstawić inne naczynie, w celu spuszczenia wody - przyp. red.]. Należy dodać, że w profesjonalnych, dobrych ekspresach nie powinno być w ogóle wody w dyszy z parą.
  3. Zanurzyć dyszę w mleku, tuż pod powierzchnią i otworzyć zawór pary.
  4. Najlepszy efekt daje utworzenie lekkiego wiru, uzyskuje się to manewrując dzbankiem.
  5. Obserwować podziałkę termometru i zamknąć dopływ pary gdy temperatura osiągnie ok. 60-70 stopni (C) lub gdy zacznie nas parzyć dzbanek :)
  6. Czystą i wilgotną szmatką przetrzeć dyszę i otworzyć zawór pary na kilka sekund w celu usunięcia resztek mleka.
  7. Mleko z pianką jest gotowe do mieszania z wcześniej przygotowanym espresso.
  8. Specjalne techniki w nalewaniu mleka do filiżanki z espresso pozwolą na uzyskanie wzorków/malunków na espresso (tzw. latte art). Zapraszamy do działu galeria - mamy wiele zdjęć świetnych latte art. Kliknij tutaj.
  9. Pozostałe mleko nie zużyte do cappuccino, latte czy macchiato powinno być przechowywane w lodówce i może być użyte ponownie po schłodzeniu do spieniania, aczkolwiek lepsze efekty smakowe ma mleko spieniane po raz pierwszy. Zużyte a niewykorzystane mleko świetnie się nadaje do drinków kawowych.

Para najlepsza do spieniania powinna być sucha. Jak to sprawdzić? Sucha para nie parzy w odległości około 5 cm od wylotu dyszy.

W ekspresach domowych często para wytwarzana nie ma takiej mocy jak w ekspresach gastronomicznych (mniejsza temperatura, mniejsze ciśnienie), czasem w spienianiu utrudniają niepotrzebne dodatki takie jak plastikowe czy gumowe nasadki na dyszę. Najczęściej spienianie polepsza się wtedy po ściągnięciu tych nasadek lub po zakupie innej dyszy. Trzeba sprawdzić w sklepach specjalistycznych (lub serwisach) jaka dysza nadaje się do naszego ekspresu.

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2017
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy