R     E     K     L     A     M     A
Masz ciekawy przepis na napój bądź deser kawowy? Prześlij nam! [email protected]
Strona Główna » Różności » Przepisy kawowe » Kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem

Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy psuje smak. - przyp. Kurisuthara)

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

  Tadeusz @ 2013-12-08 06:00 Odpowiedz odpowiedz

Kawa parzona w podany wyżej sposób najprawdopodobniej nie utrzyma aromatu kardamonu. Nasypany na sitko ekspresu mielony kardamon zagłuszony będzie przeważającym smakiem kawy. Również wrzątek nie wydobędzie aromatu kardamonu w zwykłej zalewajce.Sprawdzałem. Jedyny sposób, który pozwala połączyć oba armaty w warunkach domowych wymyślono na Lewancie w Libanie i Syrii. Niezbędny do tego jest tygielek z miedzi,cynowany wewnątrz(lub stalowy wysoki, zwężający się ku górze rondel), kradamon w ziarnach i kardamon mielony, mielona kawa i wrzątek. Do tygiela wsypujemy miarkę kawy, dodajemy 2 -3 ziarna kardamonu, posypujemy kawę dwoma szczyptami (ok. ćwierć łyżeczki) mielonego,lub drobno ubitego w moździeżu kardamonu i zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości naczynia. Stawiamy na ogniu(palniku, kuchenki gazowej) i doprowadzamy do podniesienia piany do wysokości wrębów tygla - jeden - podkreślam jeden- raz. Zestawiamy naczynie z ognia, pozwalając na opadnięcie fusów.Potem przelewany do filiżnki lub kubka. Tak parzona - przyznajcie szybko- kawa pozwala cieszyć się delikatnym aromatem kawy z kardamonem. Do kawy można dodać skondensowane mleko- co uwypukli jej unikatowy jedwabisty smak. PS.Dwukrotne doprowadzanie mieszanki kawy z kardamonem do kipienia zagłusza znacznie aromat kardamonu, trzykrotnie -właściwie smak tej- nacenniejszej na świecie po szafranie- przyprawy właściwie eliminuje Pozdrawiam

do góry

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2019
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy