R     E     K     L     A     M     A
Prezentujemy sprzęt do parzenia kawy - od dripperów po ekspresy domowe jak i gastronomiczne. Młynki też rozłożymy na czynniki pierwsze...
Zapraszamy firmy do nadsyłania danych technicznych, zdjęć i opisów swoich maszyn.
Strona Główna » Ekspresy i sprzęt » Jest LaMa, jest zabawa!

Jest LaMa, jest zabawa!

Agnieszka Maszerewicz
fot. La Marzocco
fot. La Marzocco
Te słowa idealnie pasują do ekspresów ciśnieniowych produkowanych przez legendarne La Marzocco. Bo czym innym jest dla Baristy praca na sprzęcie stabilnym, wydajnym, wyprodukowanym z wysokiej jakości materiałów, o oryginalnym designie? Jest przyjemnością, satysfakcją, zabawą właśnie. Produkowane ręcznie,  z dbałością o każdy szczegół i zawsze w zgodzie z misją firmy, której historia sięga 1927 roku. 
Jednym z najbardziej znanych ekspresów La Marzocco jest model GB/5. Zaprojektowany w 2005 roku przez Piero Bambi , syna jednego z założycieli La Marzocco,  z myślą o jego żonie, Giovannie Bambi.  GB/5 prezentuje klasyczny styl w połączeniu z włoską estetyką i nowoczesną technologią. Z powodzeniem ekspres ten sprawdza się w miejscach o dużym natężeniu ruchu.  Ponadto, oprócz typowych dla La Marzocco cech, GB/5 pozwala na programowanie kluczowych parametrów determinujących parzenie espresso , za pomocą cyfrowego wyświetlacza.

Dlaczego GB/5 nazywane jest profesjonalnym narzędziem pracy dla Baristy? Istnieją ku temu powody:

Przede wszystkim dwa, niezależne od siebie, stalowe boilery, które  zapewniają wystarczającą ilość gorącej pary potrzebnej do spienienia idealnego mleka, gorącej wody do herbaty, przy jednoczesnym utrzymaniu temperatury  zaparzania espresso na optymalnym poziomie. Wyposażenie ekspresu w system kontroli temperatury PID gwarantuje wahania nie większe niż  +/-0,5 st C. Ciśnienie pary może być ustawione na optymalnym poziomie bez obawy, że wpłynie to na temperaturę parzenia.     I to jest jedna z tych cech, która pokazuje wyższość technologii La Marzocco nad innymi ekspresami. Podobnie zresztą jak grupy zaparzające. Są to grupy tzw. saturowane i należą do jednych z najcięższych, stosowanych w ekspresach ciśnieniowych. Co to oznacza dla Baristy i jakości espresso? Przede wszystkim grupy są bezpośrednio podłączone do niezależnych, wykonanych ze stali nierdzewnej boilerów, a fakt iż grupy te należą do jednych z najcięższych, sprawia, że zapewniają stabilną temperaturę, a Barista dzięki temu zaparzy gęstsze espresso.

A co z mlekiem? Wielokierunkowe dysze parowe ze stali nierdzewnej pozwalają  Baristom na maksimum swobody pracy. Ta cecha pozwala na pracę bardziej wydajną , a tym samym na większą sprzedaż.  Ponadto ekspres ten został zaprojektowany tak, aby można było w nim zaparzyć kawę filiżankach/szklankach o różnej wysokości - projektanci La Marzocco dodali więcej miejsca pomiędzy grupą zaparzającą a tacą ociekową.

Można śmiało stwierdzić, że La Marzocco wyznacza światowe trendy w projektowaniu ekspresów ciśnieniowych. Technologia zastosowana w urządzeniach jest ekstremalnie ważna, ale projektanci La Marzocco nie zapominieli również o tym, że ekspres powinien też świetnie prezentować się w kawiarni. Dlatego model GB/5 można zamówić w obudowie wykonanej w dowolnej kolorystyce.

Pielęgnowanie doskonałości - oto misja, którą La Marzocco z powodzeniem spełnia, dostarczając nam, Baristom, 100% satysfakcji.

Agnieszka Maszerewicz
KOREE Sp. z o.o.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy