R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.
Strona Główna » Artykuły » O kawie » Zakochani w kawie

Zakochani w kawie

Rok 1928 przebiegał spokojnie. W Hiszpanii panuje król Alfons XII Burbon, w czerwcu zostaje założony klub piłkarski Real Valladoid. W tym samym roku w stołecznym Madrycie powstaje firma, Cafes Guilis.
Cóż, powiecie firmy powstają i się zamykają, takie jest normalne życie. Jednak dziś, po 87 latach możemy powiedzieć, że Cafes Guilis stało się znaczącym graczem na rynku kawowym w Hiszpanii.
Kawy z Cafes Guilis napijecie się w Sobrino de Botin, najstarszej restauracji na świecie, według danych z Ksiegi Rekordów Guinessa. Istnieje ona nieprzerwanie od 1725 roku.
Znajdziecie ja również w prestiżowej, madryckiej sieci piekarni i cukierni. La Mallorquina oraz najbardziej prestiżowym miejscu w Madrycie czyli Circulo de bellas artes, zwycięzcy konkursu na najbardziej prestiżowe miejsce w Hiszpanii w 2015 roku.
Co wpłynęło na tę pozycję? Prze de wszystkim dbałość o produkt i klienta. Od samego początku, jakość była celem, który był jednym z najistotniejszych czynników, jakie dominowały w strategii rozwojowej firmy. Takie podejście pomogło przetrwać tzw. Kryzys kawowy, kiedy to na świecie nastąpiło załamanie cen w związku z anulowaniem Międzynarodowej Umowy w Sprawie Kawy (International Coffee Agreements).
W 1989 roku Cafes Guilis wraz z grupa małych i średnich palarni hiszpańskich założyło stowarzyszenie Tostadores Reunidos, którego celem działania było właśnie zapewnienie klientom jak najwyższej, jakości w konkurencyjnej cenie. Jedną z pierwszych decyzji było podpisanie kontraktu z Organizacją producentów kawy w Kolumbii.
Kolejnym kamieniem milowym w historii Cafes Guilis jest rok 2013. Wówczas to właśnie podpisana zostaje umowa o dostawie kaw z brazylijskiej plantacji ICATU. W pięknym regionie Minas Gerais, plantacje ICATU są prowadzone przez jedną rodzinę już trzecie pokolenie. Kawa uprawiana jest tutaj na wysokości 800 - 900 m. n.p.m. Ciekawostką technologiczną jest proces suszenia kawy podczas obróbki naturalnej. Suszenie odbywa się na specjalnych tarasach wyłożonych ceramiczną terakotą. Suszenie na tak zwanych „terazzos” podkreśla naturalny aromat i wzmacnia intensywność słodyczy, jaka powstaje podczas klasycznej obróbki ziaren.
Właśnie dzięki tym wydarzeniom, kawy wypalane przez Cafe Guilis mogą od tak dawna utrzymywać swoją, jakość i korzystną cenę. Nie musisz jednak wyjeżdżać do Madrytu, aby kawy z Cafe Guilis znalazły się w Twojej filiżance. Na rynku Polskim w ofercie firmy HEYDAY Cafe znajdziemy główne produkty, jakie wychodzą z tej madryckiej palarni.
Jednak Cafes Guilis to nie tylko dostarczanie surowca do waszej filiżanki. Podejmuje tez prospołeczne działania w ramach NGO CESAL. Cesal jest hiszpańską organizacją pozarządową, która od 1988 roku współpracuje i jest obecna już w 12 krajach w Ameryki Łacińskiej i Afryki. Prowadzi projekty w zakresie edukacji, zdrowia, mieszkalnictwa, wody i urządzeń sanitarnych, rozwoju produkcji, mikroprzedsiębiorstw, szkolenia, zatrudnienia oraz rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. Cafe Guilis uczestniczy w projekcie „Kawa Społecznie Odpowiedzialna”, który obejmuje działania w zakresie szkoleń i rozwoju gospodarczego młodych ludzi z wiejskich obszarów Ameryki Łacińskiej.
I tak jak mówi motto Cafes Guilis – Oni są naprawdę ZAKOCHANI W KAWIE.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy