R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.
Strona Główna » Artykuły » O kawie » Syfon – największe marzenie baristy

Syfon – największe marzenie baristy

fot. Cafe Silesia
fot. Cafe Silesia

Syfon jest jedną z najbardziej efektownych metod alternatywnego parzenia kawy. Sprzęt przypominający skomplikowane urządzenie chemiczne prezentuje się doskonale zarówno w kawiarni, jak i w domowej kuchni. Wysoki, wykonany głównie ze szkła wzbudza zachwyt i ciekawość gości. 

„Kiedy klient zamawia u nas kawę w syfonie, rozpoczyna się w kawiarni mały show, podczas którego wszyscy goście obserwują proces parzenia. W naszym syfonie zamontowaliśmy także podświetlany palnik, który powoduje, że parzenie w syfonie jest jeszcze bardziej efektowne” – opowiada Artur Porada, barista i właściciel dwóch kawiarni w Opolu – Kofeina i Kofeina 2.0.
 
„Polecam także wzbogacić swoją kuchnię o ten sprzęt. Syfon to praktyczne urządzenie, a do tego stanowi dodatkową atrakcję podczas odwiedzin znajomych i rodziny. Gwarantuje dużo dobrej zabawy podczas wspólnego parzenia” – dodaje. Syfon wynaleziony został we Francji i w Niemczech. Swoją największą popularność zyskał w USA i Kanadzie około 1960 roku. Dzisiaj coraz częściej możemy zobaczyć go w kawiarniach w Polsce.
 
Składa się z czterech części: dna pojemnika, w którym początkowo znajduje się woda, a później także zaparzona już kawa, oraz górnej komory, która  jest przymocowana do otworu dolnej komory.
 
Pomiędzy komorami znajduje się materiał uszczelniający oraz filtr (zazwyczaj bawełniany, ale są też filtry ze szkła, metalu lub papieru).
 
Jak zaparzyć kawę w syfonie?
Do zaparzenia kawy w syfonie wystarczy prosta instrukcja, trochę cierpliwości i dobra kawa:
 
Etap 1 – podgrzewanie wody
Podczas tego etapu woda podgrzewana w dolnym zbiorniczku nagrzewa się i pod wpływem wytworzonego ciśnienia wypychana jest do góry. Metalowe kuleczki ściągają wodę do górnej komory.
 
Etap 2
Po przepłynięciu wody do górnej komory wsypujemy kawę i włączamy stoper. Ważne! Kawy w syfonie nie mieszamy, a jedynie zamaczamy ją/topimy, tak aby wszystkie cząsteczki były równo zatopione. Zalecany przez baristów czas parzenia kawy waha się pomiędzy jedną a dwiema minutami w zależności o rozmiarów syfonu i preferencji parzącego.
 
Etap 3
Po upływie odpowiedniego czasu wyłączamy palnik i odstawiamy źródło ciepła. Powoduje to obniżenie temperatury w dolnej komorze i teraz już zaparzona kawa, a nie woda, zaczyna powoli spływać do dolnej komory. W górnej komorze kawa zaczyna łagodnie opadać. Podczas tego etapu możemy delikatnie mieszać napar i zrzucać drobinki kawy ze ścianek. Pomiędzy komorami znajduje się bawełniany filtr, który zatrzymuje drobinki w górnej komorze.
 
Etap 4
Po zaparzeniu kawy w syfonie wystarczy odkręcić górą komorę i odłożyć na specjalną podstawkę. Dolna komora wraz z podstawką stanowi bardzo oryginalny i efektowny dzbanek, z którego możemy nalewać kawę wprost do filiżanki.
 
Jaką kawę najlepiej wybrać do parzenia w syfonie?
Tak jak w przypadku wszystkich alternatywnych metod parzenia kawy, o których mogliście sporo poczytać w poprzednich wydaniach „Filiżanki Smaków”, do parzenia kawy w syfonie polecamy kawy jednorodne, tzw. single z segmentu kawspeciality. Otrzymywane są one z jednogatunkowej kawy i wypalane w palarni delikatniej niż kawy do espresso.
W Internecie kawy te często są opisywane jako „polecane do dripów i alternatywnych metod parzenia”. To właśnie na nie powinniśmy zwrócić uwagę, szukając odpowiedniej kawy do parzenia w syfonie.

Izabela Baron

Kocha kawę i z prawdziwej pasji do niej postanowiła założyć sklep internetowy. Łamie schematy i oferuje w nim jedynie sprawdzone i najlepsze produkty.
www.92coffee.pl
 
 

Zaparzacz próżniowy, o którym piszemy w tym artykule, w języku angielskim nazywa się syphon lub siphon. W wielu polskich źródłach dokonano prostego tłumaczenia na język polski i użyto wyrazu syfon. Chociaż w Polsce „syfon” kojarzy się przede wszystkim z wodą sodową, ma też wiele innych znaczeń. Proponujemy więc dopisać do słowników jeszcze i tę definicję. 

Artykuł pochodzi z „Filiżanki Smaków” nr 7 (43), wrzesień 2013


SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy