R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.
Strona Główna » Artykuły » O kawie » No crema no serva?

No crema no serva?

Espresso lepsze jest z cremą czy bez cremy? Skarmelizowane cukry, dwutlenek węgla... Zalety, wady i smaki cremy zgłębia Sławek Saran - Mistrz Polski Barista 2008 r.

    "Skarmelizowane cukry, dwutlenek węgla oraz olejki eteryczne" - to jedna z definicji cremy jaką mi wpajano. Chemiczny punkt widzenia nie jest dla mnie interesujący i szczerze mówiąc niewiele mi mówi. To co jest dla mnie (konsumenta espresso) istotne to to jak crema smakuje. Każdemu proponuję przeprowadzić doświadczenie: spróbujcie espresso z cremą, espresso ze zdjętą cremą (zdejmijcie łyżeczką lub przepuśćcie przez filtr) oraz samej cremy (łyżeczką). Sama crema jest dla mnie sucha, gorzka, szorstka i przypalona. Espresso bez niej jest bardziej słodkie, czyste, lżejsze, owocowe, ma przyjemniejszy posmak.
    Espresso pite z cremą inaczej smakuje wymieszane niż nie. Spróbujcie espresso wymieszanego łyżeczką przed wypiciem i niemieszanego. pijąc drugą wersję zauważycie, że w pierwszym łyku jest trochę spalenizny, więcej goryczki i czasem alkaiczny posmak. Drugi łyk jest delikatniejszy, bardziej słodki, owocowy, kwaskowaty (traktuję espresso jako 'dwułykowy' napój). Wersja wymieszana jest bardziej zbalansowana - obydwa łyki smakują podobnie. Sędziowie podczas mistrzostw baristów mają obowiązek mieszać espresso przed wypiciem.
    Czy w takim razie crema jest zła? Nie. Crema dużo nam mówi na temat espresso. Może nam podpowiedzieć jak świeżą mamy kawę, czy ekstrakcja była poprawna. To na niej widnieją ślady przepalenia, po samym naparze tego gołym okiem nie widać.
    Patrząc ze stricte sensorycznego punktu widzenia, crema nie jest atrakcyjna w moim subiektywnym odczuciu. Dlatego sugeruję każdemu pracę domową: przeprowadzenie doświadczeń z espresso:
- spróbujcie samej cremy
- zdejmijcie cremę i wypijcie czysty napar
- wymieszajcie łyżeczką espresso tuż przed wypiciem
- wypijcie espresso niemieszane
Eksperymentujcie a sami odnajdziecie najlepszą wersję dla siebie!



Sławek Saran - Mistrz Polski Barista 2008.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy