R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.
Strona Główna » Artykuły » O kawie » Kawa do kwadratu cz. 1 - 9 spotkań z najlepszymi baristami | wykłady i szkolenia dla wszystkich pasjonatów kawy

Kawa do kwadratu cz. 1 - 9 spotkań z najlepszymi baristami | wykłady i szkolenia dla wszystkich pasjonatów kawy

Skąd pochodzi kawa, jak wygląda proces jej obróbki, jak odróżnić dobrą kawę od złej, jak przyrządzić poprawne espresso czy cappuccino, jak przygotować najlepszą kawę domowymi sposobami?

Między innymi na te pytania odpowiedzą najlepsi bariści i eksperci z całej Polski. W teorii i praktyce będziemy poznawać oraz pogłębiać wiedzę na temat kawy. Kawa do kwadratu to wspólne przedsięwzięcie klubokawiarni Owoce i Warzywa oraz Przędza coffee bar (dawne Fresco Cafe) - dwóch najlepszych kawiarni Festiwalu Kawy 2014. Owoce i Warzywa to zwycięzcy w kategorii najlepsze espresso, a  resco w kategorii cappuccino.

Planowanych jest dziewięć wykładów połączonych z warsztatami. Nie chcemy tworzyć kolejnych spotkań tylko dla ludzi z branży, głównym założeniem jest aktywizacja ludzi, którzy interesują się tematem kawy, chcą poszerzyć swoją wiedzę i wykorzystać ją w praktyce. Profesjonalni bariści, mistrzowie w swoim fachu opowiedzą i zademonstrują jak radzić sobie z ziarnem, jak zaparzyć dobre espresso i wydobyć z kawy to, co najlepsze – doskonały smak, aromat i moc.

Pierwsze spotkanie odbędzie się w Klubokawiarni Owoce i Warzywa (ul. Traugutta 9) w sobotę 18.10.2014r. o godzinie 13:00. Poznamy na nim tajniki pozyskiwania i obróbki ziaren, a także procesu ich wypalania. W jaki sposób pracują palarnie, jak stworzyć doskonałą mieszankę lub singiel do espresso, jakie aromaty i smaki możemy odkryć w kawie speciality? Na te i inne pytania odpowie nam Konrad Oleksak - barista, kiper i Coffee Roaster z warszawskiej palarni Kofi Brand, a także posiadacz certyfikatów Barista Level 1 i 2 oraz Barista Certifier wydanych przez Speciality Coffee Association of Europe.

Na kolejnych wykładach i warsztatach szczegółowo omówimy kwestie dotyczące espresso, latte art, alternatywnych i domowych sposobów zaparzania kawy oraz cuppingu. Cały cykl zakończą zawody, podczas których zmierzą się zarówno profesjonalni bariści, jak i osoby, które do tej pory wykazywały się jedynie w domu. Osoby, które będą obecne na zawodach będą mogły także wcielić się w rolę  sędziów.

Każdy uczestnik spotkań dostanie kartę, na której będzie mógł kolekcjonować pieczątki za obecność. Spośród osób, które zbiorą daną ilość stempli wylosowane zostaną bardzo atrakcyjne zestawy nagród:
9/9 - dripper Hario, filtry, serwer Hario, młynek Hario Skerton, czajnik Hario oraz kawa od Kofi Brand
8/9 - dripper Hario, filtry, czajnik Hario
7/9 dripper Hario, kawa od Coffee Proficiency

Co ważne, podczas każdego z 9 spotkań  każdy uczestnik będzie miał możliwość zrobienia kawy samodzielnie pod okiem profesjonalistów. Po każdym ze spotkań będą przyjmowane zgłoszenia na szkolenia indywidualne w Owocach i Warzywach lub Przędzy. W cenie 30 zł. chętni będą mogli spędzić 3 godziny w kawiarni doskonaląc poszczególne elementy przyrządzania kawy.

Szczegóły:

https://www.facebook.com/kawadokwadratu
https://www.facebook.com/owoceiwarzywa
http://owoceiwarzywa.com/przetwory/


Kawa do kwadratu #1 - Wstęp
Spotkanie z Konradem Oleksakiem z palarni Kofi Brand
Sobota | 18.10 | godz. 13:00
Owoce i Warzywa klubokawiarnia | Traugutta 9 | Łódź

wstęp wolny

Wydarzenie FB: https://www.facebook.com/events/365087333649090/


SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy