R     E     K     L     A     M     A
Strona Główna » Artykuły » O kawie » Cold brew - zrób sobie zimną kawę na wakacjach!

Cold brew - zrób sobie zimną kawę na wakacjach!

Jeszcze do niedawna zimna kawa to było espresso z zimnym mlekiem i kostkami lodu. Ale jest prostsza metoda na zimną kawę w gorące dni - cold brew - czyli kawa zalewana chłodną wodą.
Nie jest to więc zaparzanie kawy, tylko raczej "naciąganie", ten sposób przyrządzenia wymaga tylko czasu - ok. 10-12 h.
Warto zakupić dobre ziarna arabiki, w której znajdziemy bogate walory smakowe.
Potrzebujemy: wyparzony wcześniej dzbanek lub butelkę do której wsypujemy grubo zmieloną kawę i zalewamy wodą w temp. pokojowej w proporcji 1:5 i zamykamy szczelnie (można sobie ułatwić mierzenie ilości np. 1 kubek kawy na 5 kubków wody). Odstawiamy na ok. 12 h, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kawę trzeba przefiltrować np. za pomocą drippera lub innego filtra, lekko rozczeńczyć, przelać do szklanek, można dodać kostki lodu, mleko lub gałkę lodów.
Taka kawa nie jest kwaskowata, ma sporo kofeiny.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2017
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy