R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.
Strona Główna » Artykuły » O kawie » Aeropress – strzykawka do kawy

Aeropress – strzykawka do kawy

Aeropress jest jednym z urządzeń do alternatywnego parzenia kawy. Pozwala na wykonanie wyjątkowo gładkiej, bogatej i aromatycznej kawy w szybki i łatwy sposób. Profesjonalni bariści zgadzają się, że aeropress ma zdolność do zaparzenia kawy prawie tej samej jakości, jaką uzyskuje się dzięki maszynom wartym kilka tysięcy złotych. Ze względu na niską cenę urządzenia, łatwość obsługi oraz dużą odporność na zniszczenia aeropress polecany jest szczególnie początkującym, domowym baristom.
Aeropress potocznie zwany jest w świecie baristów „strzykawą”. Proste, wykonane z plastiku urządzenie do parzenia kawy zostało wynalezione w 2005 roku przez amerykańskiego wynalazcę Alana Adlera. Składa się z cylindra z sitkiem oraz z kolby (strzykawki) zakończonej gumową uszczelką. W zestawie z aeropressem znajdziemy także mieszadełko, lejek ułatwiający wyciskanie oraz łyżeczkę do kawy.
 
Ogromną zaletą aeropressu jest to, że możemy w każdym momencie zabrać go ze sobą. „Wystarczy, że wcześniej w domu odmierzymy sobie siedemnaście gramów kawy i zabierzemy ze sobą młynek. Ten zestaw wystarczy nam do zaparzenia świeżo mielonej kawy wszędzie tam, gdzie znajdziemy gorącą wodę” – mówi Artur Porada, właściciel kawiarni Kofeina i Kofeina 2.0 w Opolu. „Aeropress wykonany jest z plastiku, więc nie ma obawy, że zniszczy się lub uszkodzi podczas podróży. To jego kolejna zaleta” – dodaje. „Kiedyś usłyszałem od pewnej pani na konferencji: Nigdy nie sądziłam, że czarna kawa może być tak smaczna, delikatna i wręcz słodka. Chyba muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu piję kawę” – mówi Krzysztof Barabosz, barista i manager Kofeiny w Opolu. – Tak najczęściej zaczyna się przygoda ludzi z kawą. Aeropress jest doskonałym urządzeniem na tzw. start. Nie wymaga on od nas wielkich umiejętności. Wystarczy dobra kawa i trzymanie się zasad parzenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie cieszyć się pyszną kawą każdego poranka.
Bez względu na używane urządzenie należy pamiętać, że najważniejsza jest kawa, której używamy. Najistotniejsze jest to, żeby była świeżo mielona, dlatego powinniśmy zaopatrzyć się w kawę ziarnistą. Kawa po trzydziestu minutach od momentu zmielenia traci większość swoich aromatów. Ważna jest data palenia kawy. Najlepiej spożyć kawę w ciągu trzech miesięcy od momentu wypalenia. Informacje te powinny znaleźć się na opakowaniu. Nie zaleca się kupowania kaw, które tych informacji nie zawierają. Do parzenia alternatywnymi metodami, do których należy aeropress, polecamy kawy składające się w stu procentach z arabiki, a w szczególności kawy z segmentu speciality. Stanowią one zaledwie jeden procent ogólnoświatowej produkcji kawy. Ceną nie różnią się mocno od tych na sklepowych półkach, ale ich jakość, aromat i smak są nieporównywalne.

Jak zaparzyć kawę w aeropressie?
1. Zagotuj wodę, następnie odczekaj, aż ostygnie i osiągnie temperaturę 80–85°C
2. Odmierz 17 gramów ziaren
3. Zmiel ziarna (na drobny piasek), następnie wsyp je do tuby
4. Zmocz filtr ciepłą wodą
5. Polej zmieloną kawę wodą do ¾ objętości tuby
6. Mieszaj przez 10 sekund
7. Odczekaj ok. 30 sekund, aż kawa się zaparzy
8. Przykręć dokładnie sitko
9. Zagrzej filiżankę
10. Postaw aeropress na filiżance
11. Delikatnie „wyciskaj” kawę (ok. 20–25 sekund), aż napotkasz opór

Izabela Baron
www.92coffee.pl

Kocha kawę i z prawdziwej pasji do niej postanowiła założyć sklep internetowy. Łamie schematy i oferuje w nim jedynie sprawdzone i najlepsze produkty.
 

„Mimo że aeropress został wynaleziony dopiero w 2005 roku, istnieją już Mistrzostwa Świata Baristów w parzeniu za pomocą tego urządzenia. W Polsce takie mistrzostwa organizowane są od 2010 roku. – Metoda ta cieszy się coraz większą popularnością wśród baristów. W tym roku, gdy Ministerstwo Kawy (kawiarnia organizująca Mistrzostwa Polski Baristów) o godzinie 20 zaczęło przyjmować zgłoszenia na Mistrzostwa Polski Aeropress, to po paru minutach nastąpiło przeciążenie skrzynki e-mail” – komentuje Artur Porada, barista.
 
Na rynku pojawia się coraz więcej dobrych kawiarni, inicjatyw i sklepów, które edukują, jaką kawę pić oraz jak ją parzyć. Przykładem może być Akademia Kofeiny z Opola oraz sklep internetowy 92°Coffee (www.92coffee.pl), które razem, cyklicznie organizują liczne szkolenia z różnych metod parzenia kawy."



Artykuł pochodzi z „Filiżanki Smaków” nr 6 (42), wakacje 2013
www.filizankasmakow.pl


SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy