R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.

O kawie

  • Cold brew - zrób sobie zimną kawę na wakacjach!

    Jeszcze do niedawna zimna kawa to było espresso z zimnym mlekiem i kostkami lodu. Ale jest prostsza metoda na zimną kawę w gorące dni - cold brew - czyli kawa zalewana chłodną wodą. więcej»
  • Espresso prawdę Ci powie ! Ciśnienie VS temperatura.

     Wracam ........ wracam do pisania bo męczy mnie fakt, że espresso jest złe ! Nie spalone, nie gorzkie i bez wyrazu lecz nadmierne kwaskowe, cierpkie, niedoparzone, krótkie. Martwi mnie to, gdyż w przeciwieństwie do czasu kiedy zaczynałem pracować w... więcej»
  • Zakochani w kawie

    Rok 1928 przebiegał spokojnie. W Hiszpanii panuje król Alfons XII Burbon, w czerwcu zostaje założony klub piłkarski Real Valladoid. W tym samym roku w stołecznym Madrycie powstaje firma, Cafes Guilis. więcej»
  • Filip Kontra Kraków

    Program Filip Kontra Kraków to krótki wideo felieton, w którym prowadzący Filip zmierza się z najróżniejszymi gośćmi z Krakowa. Od fryzjerów po muzyków, przez pisarzy i magików. Chce w ten sposób pokazać... więcej»
  • Brazylia – cafezihno w rytmie capoeiry

    Fascynująca Brazylia jest największym na świecie producentem kawy. Ten 27 razy większy od Polski kraj najczęściej kojarzy się z piłką nożną, zwłaszcza po ostatnich mistrzostwach świata, choć inni zdecydowanie szybciej skojarzą go z siatkówką z racji ostatniego... więcej»
  • Lekcja nr 2 Temat: Po co nam robusta?

    Robusta jest często dodawana do mieszanek kawy. Tylko w jakim celu? Podawane najczęściej przyczyny to: - daje pełniejsze body oraz grubszą cremę - ilość kofeiny (2x więcej niż arabika) - dzięki swej goryczce jest lepiej wyczuwalna w... więcej»
  • Moja przygoda z geishą

    Kawa geisha pochodzi z Etiopii, gdzie została odkryta w okolicy miasteczka Gesha. Jest to bardzo stara i rzadka odmiana dziko rosnącego kawowca, spokrewniona z najwyższej jakości szczepami etiopskiej kawy yirgacheffe. Potwierdza to jej wyjątkowy smak. więcej»
  • No crema no serva?

    Espresso lepsze jest z cremą czy bez cremy? Skarmelizowane  cukry, dwutlenek węgla... Zalety, wady i smaki cremy zgłębia Sławek Saran -  Mistrz Polski Barista 2008 r. więcej»
  • KAWA KONTRA MAGNEZ, CZYLI BZDURY SERWOWANE PRZEZ REKLAMY

    Każdego ranka wiele, wiele milionów ludzi ludzi zaczyna dzień filiżanką kawy. Należy ona do najczęściej spożywanych napojów na kuli ziemskiej. Pod koniec XX wieku była drugim, po ropie naftowej, najczęściej eksportowanym surowcem świata. więcej»
  • Kawa do kwadratu cz. 1 - 9 spotkań z najlepszymi baristami | wykłady i szkolenia dla wszystkich pasjonatów kawy

    Skąd pochodzi kawa, jak wygląda proces jej obróbki, jak odróżnić dobrą  kawę od złej, jak przyrządzić poprawne espresso czy cappuccino, jak  przygotować najlepszą kawę domowymi sposobami? więcej»
  • Syfon – największe marzenie baristy

    Syfon jest jedną z najbardziej efektownych metod alternatywnego parzenia kawy. Sprzęt przypominający skomplikowane urządzenie chemiczne prezentuje się doskonale zarówno w kawiarni, jak i w domowej kuchni. Wysoki, wykonany głównie ze szkła... więcej»
  • Aeropress – strzykawka do kawy

    Aeropress jest jednym z urządzeń do alternatywnego parzenia kawy. Pozwala na wykonanie wyjątkowo gładkiej, bogatej i aromatycznej kawy w szybki i łatwy sposób. Profesjonalni bariści zgadzają się, że aeropress ma zdolność do zaparzenia kawy prawie tej samej... więcej»
  • GOOD MOOD COFFEE - Nastrój się na kawę!

    Wyobraź sobie smartfona, który w trzy sekundy zbada Twój nastrój, a następnie zaproponuje pasującą do niego pyszną kawę. Do tego podpowie, jak  ją przyrządzić iatrakcyjnie podać. Niemożliwe? Wręcz przeciwnie. Wszystko dzięki wyposażonej... więcej»
  • Opis karty kaw

    Kawy z konkretnych regionów na świecie mają do pewnego stopnia spójny, powtarzalny profil smakowy. Kawy z Etiopii mają nuty herbaciane, kawy z Gwatemali są szlachetnie kwaskowe, z nutami owoców i kwiatów. Miejsce uprawy kawy wyraźnie... więcej»
  • Moja mała niezależność z kawą w tle…☺ Autorskie palarnie w poznańskiej Sztukafeterii

    Nie sposób interesując się kawą nie wybrać się do palarni. Oczywiście najlepiej byłoby zacząć od odwiedzenia plantacji, na których uprawia się kawowce, i te najlepsze, wyżynne arabiki – jednak eskapada do takich magicznych zakątków na ziemi... więcej»
  • Kafetiera - Moka pot - bez mleka i bez cukru

    Moka pot, ekspresik moka, kafeteria – to kilka określeń na ten sam, klasyczny przyrząd do zaparzania kawy. Nie jednokrotnie kojarzony z „włoskim’ sposobem przygotowania i picia kawy a’la espresso w domowych warunkach. Podobnie jak Chemex, moka... więcej»
  • Kawa po turecku

    Do Europy kawa dotarła przez Turcję – pierwszą kawą, jaką pili nasi europejscy przodkowie, była właśnie kawa po turecku. Wbrew obiegowej opinii nie parzy się jej, zalewając zmielone ziarna w szklance lub filiżance. Procedura jest bardziej skomplikowana ale... więcej»
  • Barista: praca dorywcza czy zawód?

    Wiele rąk dotyka ziaren kawy, zanim trafią one do młynka w odwiedzanej przez nas kawiarni. Wypalone ziarno, które za chwilę ma zamienić się w filiżankę aromatycznego naparu, niesie w sobie potencjał wypracowany ciężką pracą setek, o ile nie tysięcy ludzi. To,... więcej»
  • Chemex - bez mleka i bez cukru

    Nie przesadzę jeśli napiszę, że Chemex to najbliższe memu sercu urządzenie służące do przygotowania kawy. Kiedy dowiedziałem się, kto i w jakich „okolicznościach przyrody” skonstruował to utensylium uśmiechnąłem się gdyż potwierdziło to moje wcześniejsze... więcej»
  • Kawy tysiąca i jednej nocy

    Historii odkrycia kawy można szukac tylko w legendach. Kto woli opierać sie na faktach i dowodach, musi porzucić temat początków kawy i zająć sie jej drogą do krajów arabskich. Spróbujmy więc sięgnąć do tego, co wiadomo na pewno, i przenieśmy się... więcej»

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2017
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy