R     E     K     L     A     M     A
Strona Główna » Artykuły » Nie samą kawą... » Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności

Jeśli myślicie, że przechowywanie żywności polega na wrzuceniu resztek jedzenia do lodówki i zamknięciu drzwi, jesteście w grubym błędzie. To nie sztuka tylko nauka oparta o zbiór racjonalnych zasad, dzięki którym jedzenie wolniej się psuje a posiłki są zdrowsze. Prawidłowe przechowywanie jedzenia jest niezwykle ważne nie tylko ze względów zdrowotnych i higienicznych, pozwala również na ograniczenie marnowania żywności i związane z tym oszczędności. Trzymacie jajka w lodówce? A konserwy? Gdzie przechowujecie resztki z obiadu albo to, co pozostanie na dnie puszki? Na którą półkę w lodówce odkładacie wędlinę? Ile jedzenia zdarza się Wam wyrzucić, bo zepsuło się, ukryte na dnie szafki?
Moja kuchnia moją twierdzą
Niektórzy wolą otwarte półki, inni zamknięte szafki. Niektórzy zbierają zabytkowe puszki, inni wolą nowoczesne materiały. Organizacja kuchni jest w pewnej mierze kwestią gustu i własnych upodobań, jednak bez względu na przyzwyczajenia i poglądy estetyczne, trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad, żeby prawidłowo przechowywać żywność. Oszczędzamy w ten sposób nie tylko pieniądze i środowisko, ale też unikamy rozczarowań. Kto kiedyś cieszył się na perspektywę zjedzenia kawałka ciasta tylko po to, żeby odkryć na nim rozbudowaną kolonię pleśni, z pewnością wie, co mam na myśli. Żeby uniknąć takich niespodzianek i prawidłowo przechowywać jedzenie, trzeba pilnować czterech rzeczy: czasu, miejsca, opakowania oraz temperatury przechowywania.
 
Czas
Informacje o tym, jak długo można przechowywać dany produkt spożywczy, powinny znajdować się na opakowaniu. Mogą wskazywać dokładny dzień, miesiąc lub tylko rok do którego należy spożyć produkt. Najściślej trzeba trzymać się tych opisanych dokładną datą dzienną – to produkty szybko psujące się i ich daty przydatności do spożycia nie należy przekraczać. W pozostałych przypadkach można przekroczyć ją o dzień czy dwa, jeśli na jedzeniu nie ma żadnych oznak zepsucia. Tak więc na przykład produkty ważne do października 2014 roku można będzie zapewne zjeść również 2 listopada.
 
Miejsce
Pytanie o miejsce prawidłowego przechowywania dotyczy nie tylko tego, czy żywność należy schować do lodówki czy nie. Warto pamiętać również o innych zaleceniach, chociażby o tym, żeby niektóre produkty przechowywać z dala od światła (na przykład oleje lub herbatę). Jeśli zachodzi taka konieczność, informacje na ten temat powinny znaleźć się na opakowaniu, ale warto też kierować się własnym zdrowym rozsądkiem. Odpowiednie miejsce do przechowywania to również odpowiednie opakowanie – dotyczy to przede wszystkim produktów łatwo się psujących. Na przykład pieczywo powinno być przechowywane w pojemniku umożliwiającym pewną wymianę powietrza, na przykład w papierowej torbie, drewnianym chlebaku albo zawinięte w lnianą ściereczkę. Nie należy wkładać go do lodówki ani umieszczać w szczelnym opakowaniu czy zawijać w folię, bo zbyt duża ilość wilgoci doprowadzi do jego spleśnienia. Warto też pamiętać o tym, żeby zawsze przekładać żywność z otwartych puszek do innych opakowań. Resztki posiłków powinno przechowywać się w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale nie dłużej niż trzy dni.
 
Opakowanie
Szczelnie zamknięte pojemniki są kluczowe w prawidłowym przechowywaniu żywności, nie tylko w lodówce. Przesypane do nich mąka czy cukier nie staną się darmowym posiłkiem dla owadów a herbata i kawa nie przesiąkną niepożądanymi zapachami. W lodówce zamykane pojemniki pozwalają dłużej utrzymać świeżość produktów, sprawiają, że nie obsychają i trzymają aromaty na wodzy – dzięki nim ciasto nigdy nie będzie pachnieć kiszonymi ogórkami.
Najczęściej spotyka się szklane, plastikowe i silikonowe pojemniki do przechowywania żywności. Ponieważ silikon i szkło są odporne zarówno na wysokie jak i na niskie temperatury, można je wykorzystywać zarówno do przechowywania w temperaturze pokojowej jak i w lodówce czy zamrażarce, do mycia w zmywarce w wysokich temperaturach a nawet w niektórych przypadkach do pieczenia czy podgrzewania potraw w piekarniku. Nie mają własnego zapachu i są bezpieczne dla zdrowia. Pewną ostrożność należy zachować wybierając plastikowe pojemniki do przechowywania żywności. Warto dokładnie przyjrzeć się oznaczeniom producenta, żeby upewnić się w jakich temperaturach opakowanie może być użytkowane, czy można je myć w zmywarce i napełniać gorącymi potrawami lub płynami oraz z jakiego rodzaju plastiku zostało wykonane. Nie każdy plastik nadaje się do przechowywania żywności (więcej informacji na ten temat znajdziecie w ramce).
 
Temperatura
Wiadomo, że niektóre produkty należy przechowywać w chłodzie. Zanim jednak zajrzymy do lodówki, przyjrzyjmy się kuchennym szafkom. Nie powinniśmy raczej trzymać żywności w tych szafkach, które znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie urządzeń AGD, na przykład piekarnika, kuchenki, kuchenki mikrofalowej czy lodówki. Szczególnie w szafce obok piekarnika temperatura rośnie czasem dość znacznie. Jeśli nie ma innego wyjścia, w takich szafkach najlepiej przechowywać suche, sypkie produkty – cukier, mąkę, inne produkty zbożowe. Na pewno nie powinny się tam znajdować wrażliwe na temperaturę słodycze czy oleje.
O tym, czy produkt żywnościowy powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych, mówi nam opakowanie – oraz zdrowy rozsądek. Do lodówki wkładamy też otwarte opakowania z łatwo psującą się żywnością nawet jeśli zamknięte opakowanie nie musi być przechowywane w obniżonej temperaturze. Na przykład soki owocowe w kartonach, póki są zamknięte, mogą być trzymane poza lodówką, ale po otwarciu zdecydowanie powinny zostać przeniesione w chłodne miejsce. Do lodówki wstawiamy też, oczywiście po ostudzeniu, resztki posiłków, najlepiej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Łatwo powiedzieć „do lodówki” – ale gdzie dokładnie? Przyjęło się, że temperatura utrzymywana w lodówce na środkowej półce powinna wynosić 5ºC. Ale nie w całej lodówce jest taka sama. Zazwyczaj na górnych półkach jest wyższa a na dolnych półkach – niższa. Wszystkie produkty fermentowane, na przykład jogurty, kefiry, kiszone ogórki czy kapusta powinny znaleźć się więc na górnych półkach, gdzie zawarte w nich dobroczynne bakterie nie zostaną zabite zbyt niską temperaturą. To również dobre miejsce dla dżemów i mleka. Łatwo psujące się produkty, takie jak wędliny czy ser w plastrach, twarożek, resztki posiłków najlepiej przechowywać na środkowej półce. Nie tylko panuje tam optymalna temperatura, ale też to na środkową półkę zazwyczaj kierujemy wzrok w pierwszej kolejności. Produkty, które należy zjeść szybko zobaczymy w ten sposób od razu.
Najniższa część lodówki to najodpowiedniejsze miejsce dla owoców i warzyw – to dlatego producenci tam właśnie zazwyczaj umieszczają szuflady do ich przechowywania. Warto pamiętać, że chociaż większość owoców i warzyw można przechowywać przez kilka dni, niektóre drobne owoce, na przykład maliny lub truskawki, psują się już po jednym czy dwóch dniach. Najniższa część lodówki to też idealne miejsce dla twardych, długo dojrzewających serów.
A co z półkami na drzwiach lodówki? Tam temperatura zmienia się najczęściej a produkty nagrzewają najszybciej, w końcu otwieramy drzwi lodówki wiele razy w ciągu każdego dnia. Półki na drzwiach najlepiej nadają się więc do przechowywania produktów dla których bardzo niska temperatura nie jest kluczowa. Ustawiamy tam oleje roślinne, jajka, soki w kartonach a także przetwory o długich terminach ważności, takie jak keczup czy musztarda.
 
Który plastik jest fantastic?
Na spodzie każdego plastikowego opakowania powinien znajdować się trójkątny symbol z cyfrą w środku – to oznaczenie tworzywa, z którego zostało wykonane. Na tej podstawie ocenimy, czy produkt nadaje się do przechowywania żywności czy nie.
1 – PET
Ten symbol znajduje się często na opakowaniach jednorazowego użytku, z niego powstają też zazwyczaj butelki w których sprzedawana jest woda mineralna. Niektóre źródła przestrzegają przed wykorzystywaniem tego typu opakowań ponownie a przede wszystkim przed ich podgrzewaniem.
2 – HDPE
Opakowania wykonane z tego materiału nadają się do przechowywania żywności. Jest uważany za jeden z najbezpieczniejszych plastików.
3 – PVC
PVC czyli polichlorek winylu może wydzielać szkodliwe dla zdrowia toksyny i nie jest polecany do przechowywania żywności.
4 – LDPE
Bezpieczny plastik, nadający się do przechowywania żywności.
5 – PP
Razem z HDPE uważany za jeden z najbezpieczniejszych plastików. Opakowania z niego wykonane nadają się do przechowywania żywności.
6 – PS
Polistyren, czyli styropian. Pojawia się szczególnie w opakowaniach jedzenia na wynos i gorących napojów, ale badacze przestrzegają, że nie powinien być stosowany jako opakowanie żywności.
7 – Inne plastiki
W tej kategorii może znaleźć się wiele różnych plastików, w tym BPA (bisfenol A), który może zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera, schizofrenię i depresję. Plastików z tej grupy lepiej nie stosować do przechowywania żywności.
 
W lodówce temperatura na górnych półkach jest wyższa niż na dolnych. Warto o tym pamiętać, wybierając miejsce do przechowywania produktów. Najważniejsze jest jednak, żeby nie wkładać do lodówki zbyt wiele produktów. Nie tylko utrudnia to zorientowanie się, jaką żywność mamy do dyspozycji i co już się zepsuło, ale też uniemożliwia prawidłową pracę lodówki.
 
Pytanie o miejsce prawidłowego przechowywania dotyczy nie tylko tego, czy żywność należy schować do lodówki czy nie. Warto pamiętać również o innych zaleceniach, na przykład o tym, żeby niektóre produkty przechowywać z dala od światła oraz że w szafce obok piekarnika temperatura często niebezpiecznie rośnie.

Agnieszka Kąkol-Czywilis
 
Artykuł pochodzi z 
 

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Aktualnie brak komentarzy do tego artykułu.
Bądź pierwszy - dodaj coś od siebie!

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2017
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy