R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.
Strona Główna » Artykuły » Nie samą kawą...

Nie samę kawą żyje człowiek

  • Oddaj swój 1% potrzebującym nie urzędnikom!

    Pierwsze w Polsce Centrum Opieki Wyręczającej. Jedyne jak dotąd takie miejsce w kraju - powstało w Krakowie przy ulicy Odmętowej 4 (Nowa Huta) więcej»
  • Co płynie w Twoim kranie?

    Wśród polskiego społeczeństwa wciąż krąży mit dotyczący niezdrowej wody w kranie. Większość uważa, że nie nadaje się do picia, tymczasem w wielu miejsca jest lepsza niż ta z butelki… więcej»
  • Przechowywanie żywności

    Jeśli myślicie, że przechowywanie żywności polega na wrzuceniu resztek jedzenia do lodówki i zamknięciu drzwi, jesteście w grubym błędzie. To nie sztuka tylko nauka oparta o zbiór racjonalnych zasad, dzięki którym jedzenie wolniej się psuje a... więcej»
  • Czekolada na gorąco

    Na długo zanim powstały pierwsze tabliczki czekolady, Majowie wykorzystywali ziarna kakaowca do przygotowywania świętego napoju. Znana nam dzisiaj czekolada na gorąco znacznie się jednak różni od napoju jej odkrywców. Chociaż nie jest już święta, ma... więcej»
  • Zakwas

    Jest jak mało kłopotliwe zwierzątko: trzeba je karmić, ale nie trzeba po nim sprzątać. W dodatku, jeśli akurat nie mamy dla niego czasu, zakwas grzecznie poczeka na nas w lodówce. Zrobienie i utrzymanie zakwasu nie jest zatem ani trudne, ani kłopotliwe, wymaga... więcej»
  • Mistrzowie kulinarni podczas Targów EuroGastro 2015

    W czasie 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędą się pokazy oraz kulinarne konkursy. Poprowadzą je uznani mistrzowie: Robert Sowa, Marcin Budynek, Teo Vafidis i Artur Świerżewski, który po raz pierwszy zorganizuje konkurs... więcej»
  • Zielone wyzwanie!

    Wiosna już niebawem, brakuje nam witamin, trzeba wspomóc organizm aby nie dać się wiosennemu przesileniu. Green smoothies, czyli zielone koktajle, to zielone warzywa, takie jak szpinak czy jarmuż, zmiksowane z owocami w pyszny (naprawdę!), pełen witamin... więcej»
  • Wiza turystyczna - kraje, w których jest ona wymagana

    Wybierając się w podróż dookoła świata, warto wiedzieć czego się spodziewać i wcześniej przygotować... więcej»
  • Złoto Indii: kurkuma

    Była nazywana szafranem indyjskim, ze względu na swój złocistożółty, intensywny kolor, który zabarwiał potrawy na podobny odcień co szafran. Poza kolorem nie ma jednak z szafranem nic wspólnego. Pochodzi z Półwyspu Indyjskiego,... więcej»
  • Zamieszaj w herbacie

    Większość naszych czytelników uwielbia odkrywać nowe smaki. Ale co z tworzeniem nowych? Spróbujcie, to świetna zabawa, a składniki zapewne macie już w swojej kuchni. więcej»
  • Czarodziejski flet, magiczna gitara

    Niezwykle nastrojowy koncert w wykonaniu dwóch poznańskich muzyków odbędzie się 25 października w Muzeum Powozów w Galowicach koło Wrocławia. Występ gitarzysty Romualda Erenca i flecisty Romualda Szałka zaplanowany został w ramach cyklu... więcej»
  • PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA – JAKIE TŁUSZCZE WYJDĄ NAM NA ZDROWIE. Dlaczego warto ograniczać tłuszcze nasycone i zastępować je nienasyconymi?

     Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób... więcej»
  • Genialny tytan gitary zagra we Wrocławiu!

    Tommy Emmanuel, niezrównany mistrz techniki fingerstyle, zagra na finałowym koncercie 17. Wrocławskiego Festiwalu Gitarowego GITARA+. Australijczyk, uważany za najlepszego gitarzystę akustycznego na świecie, wystąpi 7 grudnia we Wrocławskim Centrum Kongresowym. więcej»
  • Magia ziół - herbatka LOYD z pokrzywy z trawą cytrynową o smaku cytryny

    Pokrzywa - skromna, drobna i trudna do pochwycenia, jakby mówiła „jestem głucha na twe zaloty” - jednocześnie jest symbolem potężnej, budzącej podziw rzymskiej Wenus. Swym kwitnieniem nieomylnie zwiastuje nadchodzącą wiosnę, a jej pyłek jest... więcej»
  • Życie bez glutenu

    Życie bez glutenu

    Osobom, które nigdy nie miały problemów z układem pokarmowym, trudno wyobrazić sobie dietę bezglutenową. Zboża zawierające gluten są podstawą naszej diety. Z nich powstaje chleb i makaron, znajdziemy je w ciastach i ciastkach oraz w mniej oczywistych... więcej»
  • W poszukiwaniu dobrej herbaty

    Szukacie dobrej herbaty? Nauczcie się odczytywać znaki! Na szczęście nie wymaga to umiejętności wróżenia z fusów, trzeba tylko zapamiętać kilka prostych skrótów i zasad. więcej»
  • Małe co nieco czyli tiramisu na długie zimne wieczory

    Przepis na klasyczny włoski deser, prosty w wykonaniu, idealny do kawy! więcej»
  • Herbaciana inwazja. Historia herbaty w Europie.

    Był sam koniec XVI wieku, kiedy pierwsze liście herbaciane pojawiły się w Europie. Stało się to zapewne za sprawą Portugalczyków, którzy na Dalekim Wschodzie bywali jako kupcy i misjonarze. Od tamtej pory herbata rozpoczęła swoją imponującą karierę w... więcej»
  • Biała kiełbasa w piwie

    Przedstawiamy pierwszy z przepisów na potrawy wielkanocne gotowane przez Bożenę Dykiel podczas eventu w Galerii Słupsk (23 marca). Uczestnikom biała kiełbasa w piwie bardzo smakowała i tego samego Wam życzymy. więcej»
  • Slow food - nie rodzaj diety, to styl życia!

    Wyobraź to sobie: Z głośników płynie twoja ulubiona muzyka. Wypijasz łyk dobrego wina albo ulubionej herbaty i bez pośpiechu polewasz makaron sosem. Sięgasz po tarkę i ścierasz kilka płatków parmezanu – nie za dużo, dokładnie tyle, ile lubisz,... więcej»

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2017
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy