R     E     K     L     A     M     A
Zapraszamy kawoszy, baristów, blogerów, herbaciarzy, kucharzy, smakoszy - wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie smaku! Masz artykuł? Chcesz napisać o czymś ciekawym? Napisz do nas - [email protected]
Zastrzegamy sobie wybór nadesłanych tekstów oraz zmiany tytułów.

O kawie

  • Bez mleka i bez cukru - jak zmienić smak czarnej kawy?

    Jak głosi stare, dobre przysłowie „co dwie głowy to nie jedna”. Potwierdziło się ono całkiem niedawno w trakcie odwiedzin jednego z moich kawowych przyjaciół. Minął prawie roku mojego, małego lenistwa dotyczącego wpisów na blogu, a te... więcej»
  • Perfekcyjne włoskie espresso - Historia marki Faema

    Wraz z rozwojem kultury kawowej klienci oczekują coraz wyższej jakości w otrzymanej filiżance kawy. Pojawiają się nowe trendy, nowe mieszanki kaw nowe oczekiwania i upodobania. Aby spełnić te wszystkie rosnące oczekiwania, potrzebny jest doskonale wytrenowany barista... więcej»
  • KAWA z KARAIBÓW

    Jak kradnąc, unikając piratów i umierając z pragnienia, dowieziono kawę na Martynikę. więcej»
  • PRZELEWOWE ZAPARZANIE KAWY

    Ekspresy przelewowe zobaczymy niemal na każdym amerykańskim filmie –w Stanach Zjednoczonych to najpopularniejszy sposób zaparzania kawy. Te proste urządzenia są dostępne również w Polsce, a w porównaniu z ekspresami ciśnieniowymi kuszą... więcej»
  • MĘKI Z LATTE ART

    [Uwaga, poniższy artykuł nie jest przeznaczony dla osób, którym rozetki, serca i tulipany, a także wieńce, łabędzie i łosie wychodzą same.] Jestem bardzo dobrym przykładem osoby lekko opętanej rozetkową manią. Nie muszę się wstydzić tego, co mi... więcej»
  • Przez 7 krajów Ameryki Środkowej na rowerach. Część druga: Belize i Salwador

    14 sierpnia 2009 roku, piętnasty dzień naszej wyprawy. Po 840 kilometrach gwatemalskich dróg wjeżdżamy do drugiego państwa – przekraczamy granicę z Belize. Nie potrzebujemy wizy, pokonywanie granic to więc w zasadzie formalność. Trzeba jedynie uiścić... więcej»
  • ABC degustacji dla wszystkich miłośników dobrej kawy

    Obecnie konsumpcja jest niezwykle ważna. To już nie te czasy, kiedy w sklepach była dostępna jedna marka kawy albo nie było żadnej. Dzięki różnorodności na rynku mamy możliwość nabywania rozmaitych gatunków kawy ze wszystkich zakątków świata,... więcej»
  • Przez 7 krajów Ameryki Środkowej na rowerach. Część pierwsza: Gwatemala

    Skąd pomysł? Pewnie zrodził się przy kawie, gdy siedziałem, mimowolnie wpatrzony w mapę świata z zaznaczonymi państwami, w których rośnie i z których jest eksportowana kawa. Motyw wybrał się więc w pewnym sensie sam, a ja miałem tylko nadać kierunek.... więcej»
  • UPRAWIANA z PASJĄ. W KRAINIE KOLUMBIJSKIEJ KAWY.

    Kiedy Kuba Gurdak, podróżnik mający za sobą między innymi trzynastomiesięczną wyprawę dookoła świata, dotarł do Salento, zatrzymał się w niewielkim hostelu przy plantacji kawy. Miał zamiar zostać tam tylko dwa dni, jednak niezwykli ludzie, przyjazna atmosfera,... więcej»
  • SCAE TRIP TO COSTA RICA and PANAMA

    San Jose, stolica Kostaryki, była celem spotkania 20 członków SCAE, zawodowo związanych ze światem kawy, reprezentujących 12 krajów w tym Korea oraz Chiny. Dla mnie pokonanie trasy Łódź-Londyn-Madryt-San Jose (jak... więcej»
  • PRZERWA NA KAWĘ

    Pierwsza polska kawiarnia „Za żelazną bramą” (1764) zbankrutowała, ponieważ ówcześni mieszkańcy Warszawy nie chcieli pić kawy w miejscu publicznym. Nie znaczy to jednak, że kawa nie była lubiana przez Polaków. więcej»
  • KONTROWERSYJNY RARYTAS

    Ci, którzy są jej wielbicielami, nie mogą wyjść z podziwu. Inni krzywią się na samą myśl o spróbowaniu kawy, która wydobywana jest z odchodów zwierzęcia. Taka jest najdroższa i najbardziej kontrowersyjna na świecie kawa – Kopi Luwak. więcej»
  • Kawowy Neapol

    Napić się kawy w Neapolu i umrzeć – może tak by dzisiaj napisał Goethe, któremu przypisuje się słynne powiedzenie dotyczące tego miasta. Dla neapolitańczyków kawa to symbol ich tożsamości, jak Wezuwiusz czy pizza. więcej»
  • Kawa rządzi światem

    W ostatnich latach można zauważyć duży wzrost cen kawy. Po długim okresie spadku cen od trzech lat wartość tego surowca rośnie, i to znacznie, bo nawet o 30% w porównaniu z notowaniami z 2004 roku. W maju ubiegłego roku na Londyńskiej Giełdzie Towarowej... więcej»
  • Moka – włoski styl

    Moki to wywodzące się z Włoch zaparzacze do kawy. Te charakterystyczne metalowe imbryki pozwalają w prosty i szybki sposób przygotować intensywny napar, porównywalny w smaku nawet z espresso. więcej»
  • Impresja kawowa.... czyli o produkcji kawy w Kolumbii

    Nigdy właściwie nie zastanawiałam się wcześniej nad pochodzeniem kawy. Piłam, a to żeby się obudzić, a to żeby się móc skoncentrować, raczej też nie zastanawiąc się, dlaczego czasem tak nieprzyjemnie smakowała. Moje „przebudzenie“ kawowe dokonało... więcej»
  • Refleksje początkującego właściciela kawiarni...

    Refleksje początkującego właściciela kawiarni...

    Od 2 miesięcy prowadzę w Olsztynie średniej wielkości (20 miejsc) coffee-bar. Założenia, jakie przyjąłem planując przedsięwzięcie, były następujące: silne zorientowanie na jakość podawanych napojów, nowoczesny wystrój, ceny o pół stopnia niższe... więcej»
  • NA MARSKOŚĆ WĄTROBY POMOŻE NAM KAWA...

    NA MARSKOŚĆ WĄTROBY POMOŻE NAM KAWA...

    Wątroba stanowi największy narząd ludzkiego organizmu. Znajduje się w prawej górnej części jamy brzusznej i waży maksymalnie 1360-2300g. Podstawową funkcją wątroby jest filtracja toksyn z krwi i ich przekształcenie w substancje mniej szkodliwe usuwane z... więcej»
  • KAWA, ZDROWIE i TRZECI ŚWIAT?

    KAWA, ZDROWIE i TRZECI ŚWIAT?

    Bach napisał żwawą, liryczna kompozycję ku jej czci. Rewolucjoniści przez wieki sączyli ją obmyslając strategię przewrotów. Poganiacze krów, pokonując niezmierzone przestrzenie, wypijali trzy razy dziennie gorzki napój. Marynarze i żołnierze... więcej»
  • CZY PICIE KAWY MOŻE OBNIŻYĆ RYZYKO WYSTĘPOWANIA KAMIENI ŻÓŁCIOWYCH U MĘŻCZYZN?

    CZY PICIE KAWY MOŻE OBNIŻYĆ RYZYKO WYSTĘPOWANIA KAMIENI ŻÓŁCIOWYCH U MĘŻCZYZN?

    Mężczyźni, którzy wypijają cztery lub więcej filiżanek kawy każdego dnia, nieważne czy wybiorą espresso, latte, czy będą pić kawę z fusami czy rozpuszczalną mają o 45% mniejsze szanse na wystąpienie kamicy żółciowej, głosi raport The Jurnal of American... więcej»

WARTO ZOBACZYĆ


CaffePrego na FACEBOOKU

Wszelkie prawa zastrzeżone © Caffè prego! 2018
Projekt i wykonanie: Netsoftware
   |    Reklama    |    O Nas    |    Kontakt z Redakcją    |    Regulamin Konkursowy